15 Ekim, 2022

Karavan Su Tesisatı Malzemeleri (Liste + Rehber)

Karavan Su Tesisatı Malzemeleri

  • Karavan Su Dolum Ağzı
  • Karavan Temiz Su Tankı
  • Karavan Atık Su Deposu
  • Temiz Su Seviye Göstergesi
  • Atık Su Seviye Göstergesi
  • Temiz Su Seviye Şamandırası
  • Atık Su Seviye Şamandırası
  • Hidrofor
  • Karavan Dış Duş Seti

Bu rehber niteliğindeki yazımızda karavanınızın su tesisatı malzemeleri ve fiyatları hakkında bilgiler bulacaksanız. Kabaca su tesisatını iki başlıkta incelersek, temiz su sistemi ve bu sistemin doğru çalışması için gerekli malzemelerden; atık su sistemi ve bu sistemin doğru çalışması için gerekli malzemelerden bahsedeceğiz. Bu malzemeleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz gelin birlikte bakalım.


Karavan Su Dolum Ağzı


Karavan su dolum ağzı karşımıza kilitli ve kilitsiz olmak üzere iki şekilde çıkıyor. Kilitli olanları seçmemiz temiz su sisteminin güvenliği açısından avantaj sağlayacaktır. Su dolum kapakları karavanın dış kısmında yer aldığı için araç park halindeyken ya da siz etrafta yokken yabancı kişiler tarafından kolayca kurcalanabilir. İçeriye atılacak herhangi bir yabancı madde temiz su kaynağının kirlenmesine ya da hidroforunuzun tıkanmasına sebep olabilir.


Ayrıca su dolum ağızlarının kapaklı ve kapaksız olarak tercih edebilirsiniz. Kapaklı modeller su dolum ağzını dışardan gelebilecek olumsuz etkilerden koruyacağı gibi daha estetik bir görünüm sağlayacaktır.


Karavan Temiz Su Deposu


Karavan temiz su tankı seçerken dikkat etmeniz gereken başlıca iki konu tankın boyutu ve tankı koyacağınız yer olacaktır. Boyutu kişi sayısına göre hesaplayabilirsiniz. Bir kişinin günlük ortalama su tüketimi yaklaşık 30 litre civarındadır. Karavanınızın büyüklüğü ve içinde yaşayacak kişi sayısına göre depo hacmine karar verebilirsiniz. En azından 3 gün boyunca su sağlayabilecek bir deponuzun olması sizi sürekli su doldurma zahmetinden kurtaracaktır.


Bir diğer önemli konu su tankını yerleştireceğiniz yer. Araç içine ya da dışına koymayı tercih edebilirsiniz. Eğer karavanınızı çok soğuk iklimde kış aylarında da kullanacaksanız donma sorunuyla karşılaşmamak için içeriye yerleştirmenizi tavsiye ederiz. Bu durumda araç içerisinde tekerlek üstüne uygun olarak tasarlanmış tanklardan almak yer tasarrufu sağlayacaktır.


Son olarak dalgakıran özelliğine sahip depoların faydasına değinelim. Dalgakıran özelliği sürüş halindeyken fren yapma ya da ani hız değişimleri esnasında aracın sürüş esnasındaki dengesini korumasını sağlar. Bu sayede karavanınızla çok daha güvenli bir yolculuk yapma olanağı sunar.



Karavan Atık Su Tankı


Atık su deposu için de durum temiz su deposundakine pek çok konuda benzer. Boyutu temiz su deposu ile aynı olmak zorunda değil. Yine de boyuta karar verirken boşaltma sıklığını düşünerek vermek iyi olacaktır. Ducato Jumper Boxer serisi PSA grubu araçlarda genel olarak 105 Lt. araç altı atık su tankı tercih edilmektedir. Stepne kullanmayacaksanız oraya konulabilen 165 Lt. ve 190 Lt. su depolarıyla da daha hacimli bir depoya sahip olma imkanınız bulunmaktadır.


Temiz Su Seviye Göstergesi


Temiz su seviye göstergeleri tank içinde kalan su miktarını görmek ve dolum için planlama yapmak için gerekli bir cihazdır. Ancak doğru göstergeyi seçmeniz önemli. Kullandığınız şamandıra ile aynı direnç değerine sahip olan bir gösterge seçmelisiniz. Yani temiz su şamandırası direnç aralığı 0-190 ohm aralığında olduğu için alacağınız su seviye göstergesi de 0-190 ohm aralığına sahip olmalıdır.


Atık Su Seviye Göstergesi


Atık Su Seviye Göstergesi ise deponuzu boşaltma zamanını planlamak için oldukça işinize yarayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ohm değeridir. Atık su göstergelerinin değeri genelde 240-33 aralığındadır. Bu sebeple göstergenize uygun şamandırayı seçerken ohm değerlerinin aynı olmasına özen göstermelisiniz.


Şöyle örnek verecek olursak; gri su tankınız için siyah renkli dalga işareti olan göstergeyi kullanmak istediniz, siyah su tankınız için ise tuvalet işaretli siyah renkli olanı kullanmak istediniz. Burada iki depo için de atık su şamandırasını aldığınızda dalga işaretli olan gösterge ters gösterecek düzgün çalışmayacaktır. Renk siyah olsa da dalga işareti temiz su için kullanılır ve ohm değeri 0-190'dır.


Temiz Su Seviye Şamandırası


Temiz su seviye şamandırası tankın içindeki su seviyesini temiz su göstergesine ileten ekipmandır. Burada temiz su deposunun yüksekliğine uygun uzunlukta bir şamandıra seçmeniz gerekmektedir. Örneğin 30 cm yüksekliğinde bir su deposu için daha kısa (25 cm gibi) bir şamandıra almanızı öneririz. Böylece şamandıra suyun bitmiş olduğunu gösterse de su tankında hala bir miktar su olması hidroforunuzu susuz çalışma ve bozulma riskine karşı koruyacaktır.


Atık Su Seviye Şamandırası


Atık su seviye şamandırası tank içindeki su seviyesini kirli su göstergesine iletir. Böylece olası taşma ya da deponun hava çıkışından atık suyu akması gibi problemlerin önüne geçer. Atık su şamandıraları temiz su depolarında kullanılanlardan farklı olarak korumalı olarak tasarlanmaktadır. Böylece cihaz katı atıkların ufak parçaların vereceği zarardan korunmuş olur. 


Şamandıraların montajı sırasında özel üretilmiş montaj flanşı kullanılmasını öneririz. Bu sayede plastik malzemeye çok daha kolay ve sağlam montaj yapmak mümkün. Flanş aracılığıyla montaj yapılması atık su şamandırasının rahatça çıkarılıp temizlenmesini sağlar.



Hidrofor


Hidrofor karavan su tesisatında suyun pompalanması amacıyla kullanılır. Hidroforlar dakikada pompaladığı su hacmi (lt) farklı değerlerde olacak şekilde üretilmektedir. Tesisatın uzunluğuna göre ihtiyacınız olan kapasiteye sahip bir hidrofor seçmelisiniz. Basınç tankıyla birlikte satılan modellere yönelebilirsiniz. Ya da sadece hidrofor aldıysanız hidrofora ayrıca basınç tankı eklemenizi öneririz. Basınç tankları suyun tesisat boyunca çok daha seri bir şekilde ve kesintisiz akmasını sağlar. Böylece musluktan akan su akışkan olacak ve etrafa fışkırmayacaktır.


Son olarak alacağınız hidroforun basınç değişim aralığını göz önünde bulundurmanızda fayda var. Eğer boiler gibi bir su ısıtıcısı kullanıyorsanız yüksek basınçlı bir hidrofor ısıtıcıya zarar verebilir. Dolayısıyla böyle bir durumda daha düşük basınç değerine sahip bir hidrofor seçmenizi öneririz.



Karavan Dış Duş Seti


Dış Duş Setleri çoğunlukla açık havada vakit geçirilen karavan yaşamı için oldukça kullanışlı. Bu setlerde sadece soğuk ve hem soğuk hem sıcak su akıtan seçenekler mevcut. Aracınızı daha çok yaz aylarında kullanıyorsanız dışarıda sıcak suya çok ihtiyacınız olmayabilir. Tabi ki yine de seçim sizin. Bunu dışında kilitli kapağı olan modelleri tercih etmek dış duşun güvenliği açısından avantaj sağlayacaktır. Kapakla oynanırken kapağın kırılma ihtimali çok olasıdır.